Re-invention of a Country Retreat

 

The Cupola Apartment occupies the upper storey of Stansted House, an Edwardian mansion house in the South Downs National Park, which is listed at Grade II*. Details to follow...

All photography © Philip Vile

 

 
 
 

This historic London club has relaunched at no. 46 Berkeley Square, following an extensive refurbishment and adaptation of the existing Grade 1 Georgian building.

PLA were instrumental in the development of this project, securing all necessary consents and coordinating all aspects of the design.

Photography © James McDonald.

 

Highlights include multiple bar and dining environments, designed to a luxurious standard befitting this exclusive private members club. There is an additional basement storey and an extended terraced garden providing front and back of house space and serviced by a suite of new kitchens located in the remodelled mews building. The terraced garden has an automatic, fully retractable clear-glazed canopy which provides for flexible day and night time use as a dining and club environment. The interior designer for the project was Martin Brudnizki Design Studio.

The villa is located on a distinctive tree-lined boulevard in West London with wide pavements and elegant Georgian properties that are set back behind deep front gardens.

Set within the Ladbroke Conservation Area this Grade II Listed Regency villa, one of a pair, has been thoughtfully repaired and modernised to provide for single family use.

Photography © Philip Vile

 

The existing property has been adapted over time and our work removes much of the later additions and builds on the character of the original historic features. It combines sensitive repair work with contemporary interventions that harmonise with the overall setting yet improve the use of the house for modern family living. Through a close dialogue with the Royal Borough of Kensington & Chelsea Conservation Team we have successfully negotiated the partial lowering of floors to improve the useable space, access to daylight and the relationships between inside and out.

 
 

The design of four contemporary townhouses commissioned by a local developer as part of the regeneration of a neighbourhood centre in North Harrow. PLA are currently working with the client and consultant team through the initial planning stages….

London Fields East Side is a characterful Georgian terrace overlooking London Fields.

Under Permitted Development Rights, PLA have transformed this derelict property into an expansive family home. The lower ground floor has been substantially extended and lowered to open up the connection with the garden. Interior rooms have been extensively reconfigured to provide flexibility for future family needs. Materials and finishes have been carefully selected with the client to delineate between the new spaces and better reveal the original character of the historic elements of the property.

 

Set within the grounds of a converted Victorian school, PLA have refurbished and extended a former gymnasium to provide additional amenities for a single family residence. These include a bespoke top-lit kitchen that has been created out of the redundant service yard, bounded by enclosing walls on all four sides. Material and product selections include concrete, porcelain and timber finishes, Gaggenau appliances and touch control lighting.

This partial basement dig required detailed planning consent, party wall negotiations and licence agreement with the freehold management company.

Stansted Park is a turn of the Century Grade II* listed mansion house set within extensive landscaped grounds laid out by Capability Brown. PLA were invited to design an apartment within one of the service wings as a weekend retreat for a London family.

The design features an extensive refurbishment and repair of historic fabric. The original timber roof construction is revealed as a feature of the main living space and there is new bespoke joinery throughout. Each bedroom has an en-suite bathroom designed as a large walk-in wardrobe to maintain the spatial legibility of the original room.

This 1,200 sqft family apartment occupies a corner wing of an Edwardian mansion block in the heart of Chelsea. It has been extensively remodelled to create an open plan environment and to provide tree-top views from every room. Each space has been curated for a contemporary art collection and other features include bespoke kitchen, bathroom and joinery installations.

This new residential development comprises 18 three bed family houses, 12 two bed apartments and 4 two bed wheelchair accessible houses. 

All of the homes are designed to achieve or exceed London Plan requirements and all comply with the Lifetime Homes Standards.  The wheelchair accessible houses are designed to comply with Mayor of London Best Practice Guidance and relevant Habiteng standards and all achieve Code for Sustainable Homes Level 4.

Construction is scheduled to complete in September 2019.

In an area of high car ownership, particular attention is given to the design of the streetscape to ensure it creates an attractive, safe environment for pedestrians, cyclists and children that cars do not dominate.  Pedestrians are given priority with adequate off-street parking to create pleasant, tree-lined streets. Visual changes in surface types, planting, street furniture and raised areas slow traffic and discourage haphazard on-street parking.  The new street becomes a public amenity.

This new build 125 room hotel is one of a number of hotels in the budget to upper market spectrum that PLA have designed for The Splendid Hospitality Group. Configured to the Ibis Styles brand standard, it caters for the expanding business and leisure market centred on Heathrow.

On the upper floors, it is organised on a standard guest room module, with reception, amenity and support facilities at ground floor. A key feature of the design is the façade which is a simple rhythm of brickwork and windows, engineered to a high acoustic standard to minimise the noise from Heathrow air traffic. 

Construction is due to complete in August 2019.

Fitzrovia welcomes high value sneakers

 

The first of its kind in the UK…a high value sneaker store for the discerning customer and investor.

PLA worked with Crep Protect and Build8 to realise this unique concept store, located in a Grade II Georgian terrace in London’s fashionable Fitzrovia. We obtained all the necessary Statutory consents to accommodate the interior refurbishment featuring bespoke millwork, lighting and air-conditioning.

 

 

Situated in the heart of Chelsea, this 3,000 sqft apartment was designed as an open plan environment, tailored to the needs of a young family. It has a contemporary European feel with extensive bespoke joinery and material selections including walnut flooring and coloured lacquerwork. Extensive structural modifications also bring an abundance of daylight into what was previously a dark cellular interior.

Roupell Street is one of London’s most distinctive historic streets, routinely used for filming costume dramas. Accordingly, our work takes a sensitive approach, comprising the renovation and extension of a Grade II Listed terraced house for a private client. An important aspect of our approach was to create a close harmony between new and old. Existing surfaces have been carefully restored and new finishes provide continuity between the contemporary and traditional environments. Distinctive features include a wall made of Pewter sprayed onto American White Oak boards.

The house is situated in the Roupell Street Conservation Area and we obtained all relevant Statutory consents including Listed Building consent, on behalf of the client.

This new four star hotel is designed for the mid-upper priced Starwood Aloft brand, targeting the growing number of mid-market travellers. With over 230 guest rooms, it will provide much needed hotel accommodation in West London. The project is located within the First Central development, on a challenging site adjoining the designated HS2 rail link and on the boundary of two planning authorities. Working closely with the client and masterplan team, PLA developed a design which was granted full planning consent from both authorities and with the support of the GLA. Interior design by Twenty2Degrees.

The Austen Stanmore is a development of branded memory care environments. It will cater for the growing needs of those suffering from early onset to late stage dementia. Targeted at the upper private rental sector, this Goodman Group project brings the latest in dementia research and development to a community of 65 studio apartments with dedicated dining, lounge and activity areas and associated support spaces. 

The existing two storey courtyard building, in a Tudor Revival style, is reconfigured around a ‘wandering loop.’ This is of particular benefit to those residents with early onset dementia. Each branded environment is wholly self-contained and the existing spaces have been adapted to provide for a well-appointed and interconnected interior, in which residents and staff can move about freely.   

Ground floor plan

First floor plan

Planned over six floors, this new upper-mid market hotel will provide 142 guest rooms for business and leisure travellers. Located on a major junction on the Great West Road, the hotel is designed as a landmark in the regeneration of this long established arterial route. It is situated in close proximity to Heathrow with good transport links to central London.

London Borough of Hounslow have given their in-principle support for our scheme, which sets a high design standard for a site with a troubled planning history.

The Goodman Loughton is a senior living community which provides a full spectrum of C2 care from assisted living environments to memory care, nursing and rehabilitation. It is designed around a three-sided courtyard garden to provide the best possible aspect and access to daylight and sunlight for each of the 125 apartments. The accommodation includes 47 memory care studios and 27 dedicated nursing studios. There are 3 distinct and branded memory care environments, for those with early and late stage dementia and for women only. All residents will benefit from generous shared and support spaces, featuring dining, lounge, library and multi-purpose spaces and a wellness, spa and rehabilitation centre.  

Palmer Lunn were responsible for all design services to RIBA Stage 3 including engagement with Epping Forest District Council in the planning pre-application process.

The Goodman Epsom is a senior living community which provides a full spectrum of C2 care from assisted living environments to memory care, nursing and rehabilitation. It totals 150 apartments including 54 memory care studios and 30 dedicated nursing studios. 

Memory care has three distinct branded environments, each of 18 studios, for those with early and late stage dementia and for women only. All residents will benefit from generous shared and support spaces, featuring dining, lounge, library and multi-purpose spaces and a wellness, spa and rehabilitation centre which opens onto a secluded courtyard garden.

As Design Advisor to The Goodman Group, Palmer Lunn were responsible for all site assessments and development appraisals. We assisted with the negotiation of the land purchase and developed the concept design, including planning pre-application engagement with the LPA,  to set the design parameters for the appointment of the detail design team. For the development of subsequent design stages, Palmer Lunn acted as the design review lead, working with EPR and Anita Rosato Interior Design.

apartment.jpg

Located in a stylish 1950’s apartment building on the Southbank, this 1500 sf apartment is designed to the cosmopolitan requirements of a transatlantic family. With hints of New York, the interior has a pared down simplicity with restrained decorative touches, refined wall panelling and extensive bespoke cabinetry. Spaces that were previously enclosed have been opened up so that they flow into each other and make the best use of natural daylight.

Grove Court is an Edwardian mansion block of 24 apartments, bordering the Boltons Conservation Area in the London Borough of Kensington and Chelsea. Our aspiration was to reinstate the Edwardian character of the building in a contemporary manner with an elegant and airy quality. Much of the original fabric had become lost over time. Our work involved a comprehensive programme of refurbishment and repair to all of the interior common parts, staircases and entrance hall, including the renewal of all associated services. The hall was remodelled with bespoke joinery, furniture and materials to blend with the Edwardian character of the original building.

Detailed tenant and freeholder negotiations were central to our success in securing support for this project.